Trygt og hurtigt salg giver familiegården ny historie

Lennert Petersen og Jette Jakobsen havde ikke troet, at de skulle sælge deres bedrift i en ung alder af 64 år. Men da ingen af parrets fire børn ønskede at overtage, gik salgstankerne i gang. Og da mægler stillede de rette spørgsmål, og fandt deres drømmelejlighed, var de ikke i tvivl – tiden til salg var rigtig.

 

Kommer man kørende hen mod landbrugsejendommen på Kassøvej, møder man en smuk blodbøg. Et storslået træ, der har været vidne til en stor del af ejendommens historie. En historie Lennert Petersen stolt kan fortælle - og som spænder langt tilbage.

Familieejendommen er nemlig fra 1911, og Lennert kan bl.a. fortælle om en tid hvor ejendommen skulle splittes til fordel for de to overtagende sønner, om en tid hvor området var tysk, og hvordan familien sikrede at ejendommen forblev, ikke bare i familiens, men også i danske hænder og om en tid hvor hans forældre drev bedriften, inden han og hustruen Jette overtog.

Men allerede inden overtagelsen af gården, begyndte Lennert og Jette deres egen historie som selvstændige landmænd;

”mine forældre var for unge til at overdrage bedriften til os, men vi var jo klar til at komme i gang. Så i 1984 købte vi en nærliggende gård, som producerer avlsdyr” fortæller Lennert.

Men ventetiden blev desværre kortere end ventet, da Lennerts far dør i en ung alder af 65 år. Parret vælger at drive begge gårde, og hyrer en bestyrer. I 2007 oplever de dog at der skal ske noget. Branchen udvikler sig og gårdene bliver større. Parret gør klar til en stor udvidelse af den nærliggende grisegård, men inden de trykker på ”go”-knappen, fortæller deres rådgiver, at der jo også ligger en anden mulighed. Nemlig et salg. En mulighed som Lennert, i en alder af kun 50 år, slet ikke havde skænket en tanke - men som viser sig at være den rette for parret;

”Vi havde jo ingen relationer til det sted. Og med baggrund i gennemarbejdede beregninger, satte vi den til salg, og drev så udelukkende familiegården videre” siger Lennert.

 

En mindre produktion og et godt og lykkeligt liv

Og sådan fortsætter historien; fuld fokus på familiegården, planteavlen og en væsentligt mindre griseproduktion. Og ifølge Lennert var det øjenåbnende for parret;

”Vi indså jo også, at interessen for grise ikke har noget med antal at gøre, det handler om grisene. Vi kom hurtigt fra det der med, at volumen det var det vigtigste. Man kan godt få sine ambitioner og sit håndværk indfriet, selvom man ikke tænker i volumen.”

Og det har da også været et godt liv på gården fortæller parret, hvor de sammen med deres fire sønner har skabt mange minder. Med årene er en gennemrenovering, en brand, en ny-opførsel og børnebørn nemlig skrevet ind i familiegårdens historie. En gårdhistorie, som Lennert dog godt vidste, skulle fortsættes af en ny familie; ”ingen af vores fire drenge ønskede at overtage gården, og det gik jeg og tumlede lidt med” siger Lennert.

Gårdhistorien fortsætter med ny ejer

Men så stillede den bekendte ejendomsmægler Bent Holm det rette spørgsmål – hvad er jeres tanker og hvad vil I?

”Vi havde et meget specifikt ønske om hvor vi gerne ville hen, skulle vi videre herfra. Så vi sagde, at hvis han kunne få det til at lykkedes, så var vi klar til at snakke videre om det – og jeg havde jo ikke lige forestillet mig, at det ville ske” smiler Lennert.

Dagen efter kunne parret komme ud og se lejligheden. En fremvisning der satte gang i salgsprocessen;

”vi fandt med det samme ud af, at det sådan set var lige præcis det vi ville. Og så fangede bordet jo” griner Lennert og fortsætter ”men det var jo fint nok. Fordi. Det rigtige tidspunkt, hvornår er det? Vi kunne jo sagtens have ventet i 10 år, og resultatet ville nok have været det samme. Så vores vurdering var, jamen nu gør vi det mens vi ved at vi kan bestemme det hele selv.”

Kort efter, i december 2022, satte parret familiegården til salg, på en såkaldt fortrolighedsaftale. Et valg, der bundede i parrets tidligere salgsoplevelse;

”Vi havde jo været igennem salgsprocessen med den anden ejendom i 2007, hvor vi desværre havde uheldige oplevelser. Det gav utrolig meget snak og en proces vi gerne ville undgå. Vi var helt på det rene med, at den her gang skulle det foregå anderledes.”

Tryg og transparent proces

Salgsprocessen har parret ikke noget negativt at sige om;

”Bent er i øjenhøjde, frisk, meget åben og transparent. Vi havde en rigtig god kemi, og forstod hinanden. Han orienterede os løbende om hvor vidt vi var, hvad parterne sagde, og spurgte ind til hvordan vi følte med de forskellige interessenter. Det var en rigtig god oplevelse, og det kan absolut anbefales” fortæller Lennert.

Den velholdte bedrift tiltrak også mange interessenter, og blandt dem, var det helt rigtige match;

”Bent har været god til at sortere dem fra, som han ikke mente var interesserede nok, eller som ikke var seriøse eller de rigtige. Der var mange detaljer undervejs, hvor det er væsentligt hvordan der bliver ageret. Der skal jo ikke lukkes nogen døre undervejs, og det føler jeg at Bent håndterede rigtig godt. Vi er mere end tilfredse med resultatet” fortæller Lennert, hvor Jette fortsætter;

”Det er en ung mand som vi kender, som har kommet her før og som gerne vil det. Og det kan vi mærke, gør godt”.

Lennert understreger ligeledes, at salget af familiegården gik hurtigt. Noget han havde håbet på, men ikke sat forventningerne for højt efter;

”Det var et relativt nemt og hurtigt salg. Og det er jo rigtig rart. Når jeg sådan ellers kigger rundt hvad der er, er der jo mange ejendomme som ligger i årevis. Jeg har ikke tal på, hvor mange dage den lå, men jeg føler at det var kort” fortæller Lennert.

Og det kan vi bekræfte ham i at det var. Blot 140 dage nåede deres veldrevne griseproduktionsejendom at være til salg, før underskrifterne på købsaftalen blev sat.

Lennert og Jette foran familiegårdens stuehus. Til venstre anes den storslåede blodbøg, som har været en del af gården gennem generationer.